Bir hastalığın, enfekte bir hastadan, hastanedeki diğer hastalara hava yoluyla yayılmasını önlemek için sağlık kuruluşlarında negatif basınçlı izolasyon odalarına ihtiyaç duyulur.

Bu durumda şunu da unutmamak gerekir,  enfekte olan hastanın başka kişileri enfekte etmesini engellerken aynı zamanda enfekte olan hastayı da  genel hastane enfeksiyonlarından korumamız gerekir.

Bu çifte koruma durumunun  sağlanması için negatif basınç izolasyon odası dizaynında aşağıdaki konuları dikkate almamız gerekir:

  1. Negatif basınçlı hasta odası
  2. Bu hastanın kullanacağı Banyo/Tuvalet
  3. Bu Hasta odasına açılan  bir pozitif ön giriş odası oluşturulması

  1. Hasta odası,  açıldığı ön giriş odasına karşı minimum  5 Pa negatif basınç farkını korumalıdır.
  2. Bu negatif basınçlı hasta odasının açıldığı ön giriş odası da  açıldığı koridora karşı minimum 5 Pa pozitif basınç farkını korumalıdır. Bu çalışmada koridorun  atmosfere karşı 5 Pa pozitif olduğunu varsayıyoruz. Bu durumda ön giriş odası her zaman pozitifte kalacağı için bu odayı kullanan hastane personeli içinde güvenli bir alan olacaktır.
  3. Üfleme ve ekzost filtrelerde H14 Hepa filtre kullanımı ve ayrıca ekzost hepa filtrelerinin de güvenli değişim (safe change) tipinde olması
  4. Odalar arası basınç farkının sürekli olarak izlemek için kalıcı olarak monte edilmiş bir görsel cihaza veya mekanizmanın bulunması
  5. Kapılarda kendiliğinden kapanan cihazların olması gerekmektedir.

 

Epidemi/Pandemi durumlarında izolasyon odalarının kapasiteyi karşılamayıp  diğer normal hasta odalarının izolasyon odası haline getirilmesi gerektiği durumlarda neler yapabiliriz?

  1. İzolasyon odası önünde bir giriş odası bulunmadığı için hasta odasını açıldığı koridora göre negatif basınca getirmekten başka bir çözüm yoktur.
  2. Bu nedenle bu odaların aynı klima santraline bağlı olması ve bu klima santralinin %100 taze hava ile besleme ve ekzost edilmesi gerekmektedir.
  3. Bu ekzost havasının atmosphere atılacağı yerde eğer yoksa güvenli değişim (safe change) tipinde Hepa filtrenin kurulumu çevre güvenliği açısından çok önemli olacaktır.
  4. İzolasyon odası haline getireceğimiz odaların açıldığı koridoru, bu koridorun açıldığı komşu alan/koridora karşı pozitif basınca ulaştırabilmek (koridoru taze hava ile şişirerek temiz koridor kavramını uygulamak)
  5. İzolasyon odalarını bu temiz koridora gore min 3-5 Pa basınç farkı ile negatif basınca  getirirmek sağlanabilecek en az  güvenlik şartlarını karşılayabilir.

 

 

Yazar: Ecz. Dilek Sunar

Referanslar

ASHE Health Facilities Management The Official Magazine Planning and maintaining hospital air isolation rooms   Controlling the spread of infectious diseases is essential to maintaining a safe care environment  February 1, 2017   Martin Herrick, PE, HFDP 
[1] ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2017