Temizoda Teknolojileri Derneği Tarafından Düzenlenen "Temizoda Sohbetleri"nin İlki Gerçekleştirildi

Temizoda Teknolojileri Derneği tarafından düzenlenen “Steril Alanlarda Sarf, Tek Kullanımlık Malzemeler" konulu "Temizoda Sohbetleri"nin ilki 3 Temmuz'da gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Onko Koçsel İlaçları Fabrika Direktörü ve İcra Kurulu üyesi Deniz Alkanat'ın yaptığı etkinliğe Florabio A.Ş. ortağı Cem Erdem de konuşmacı olarak katıldı.

"Steril tek kullanımlık malzemeler ilaç endüstrisinde ilk olarak hortumlarla hayata geçmiştir ve ardından filtreler kullanıma dahil olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada steril tek kullanımlık malzemeler bir kombinasyon ile hortum, bağlantı aparatları, filtreler ve torbalar olarak kullanılmaya başlanmıştır ki bu son yıllarda ülkemizde de yükselen bir trend haline gelmiştir. İlk kullanımlar biyoteknolojik ilaçların üretim süreçlerinde gerçekleşmiştir ve günümüzde aseptik sürecin gündem olduğu jenerik ilaçların üretim süreçlerinde de tercih edilmektedir. Bunun yanında steril kanser ilaçlarının toksik seviyelerinin yüksek olmasından dolayı özellikle izolatör teknolojisi gibi ileri teknoloji kullanan tesislerde steril tek kullanımlık malzemeler aseptik prosesin vazgeçilmez ve kritik gerekliliklerinden biridir." diyen Deniz Alkanat, sarf malzemelerinin kullanımlarındaki en önemli katkıları, üretim sürecinin ciddi seviyede kısalması, insandan kaynaklanacak bulaşma riskinin neredeyse yok edilmesi, temizlik validasyonu gerekliliği ile tekrar kullanılan üretim ekipmanlardaki re-kalifikasyon gerekliliğinin ortadan kaldırılması olarak sıraladı. Alkanat ayrıca, belirtilen faktörlerin hem güncel GMP gerekliliklerinde iyileşmeler, hem de ürün maliyetinde ciddi düzeyde düşmeler açısından olumlu etkileri olduğunun altını çizdi.

Temizoda Teknolojileri Derneği "Temizoda Sohbetleri"ni farklı konu ve uzman konuklarla iki ayda bir tekrarlamayı planlıyor.

Kaynak

03.07.2018